...

Emaillelaag in een (braad)pan: zo gebruik en onderhoud je ‘m goed

Emaille

Een pan met emaillelaag is gebruiksvriendelijk, duurzaam en veilig. Dankzij het gladde oppervlak bakt eten minder snel aan, is schoonmaken eenvoudig en roest geen probleem. Met het juiste gebruik en onderhoud – zoals rustig opwarmen, zachte schoonmaak en keukengerei zonder metaal -gaat een geëmailleerde pan jarenlang mee.

Le Creuset-pannen hebben een emaillelaag, gebruik daarom houten of siliconen keukengerei, laat de pan rustig opwarmen en reinig met de hand om de emaillelaag mooi te houden. Ook bij kleine krasjes kun je de pan veilig blijven gebruiken.

Snel overzicht

Een pan met emaillelaag, zoals die van Le Creuset of Staub, is niet alleen mooi om te zien – hij is ook praktisch, duurzaam en veelzijdig. Maar om lang plezier te hebben van zo’n pan, is het belangrijk dat je weet hoe je met die kwetsbare laag omgaat. In dit artikel lees je alles over het gebruik en onderhoud van een geëmailleerde (braad)pan.

 

Wat is emaille precies?

Emaille is een glad glazuurlaagje dat over gietijzer wordt aangebracht. Het beschermt de pan tegen roest en zorgt ervoor dat smaken en geuren minder snel in het materiaal trekken. De meeste emaillelagen zijn wit, crème of zwart aan de binnenkant, en felgekleurd aan de buitenkant.

 

Waarom is een emaillelaag zo fijn?

 

Makkelijk schoon te maken

Emaille is glad en niet-poreus. Etensresten koeken minder snel aan en je kunt de pan goed schoonmaken zonder te schrobben.

 

Geen roest

In tegenstelling tot kaal gietijzer hoef je een pan met emaille niet in te branden. De beschermlaag voorkomt roestvorming.

 

Neutrale smaak

Omdat emaille niet reageert met voedsel, is het perfect voor gerechten met veel zuur, zoals tomatensaus of wijnreducties.

 

Veelzijdig in gebruik

Je kunt ermee bakken, braden, stoven én het gaat zonder probleem van fornuis naar oven.

 

Hoe gebruik je een geëmailleerde pan?

Hoewel geëmailleerde pannen tegen een stootje kunnen, zijn er een paar dingen waar je op moet letten:

 

Warm rustig op

Zet de pan niet leeg op hoog vuur. Gietijzer warmt langzaam op maar houdt warmte goed vast. Te snel verhitten kan de emaillelaag beschadigen.

 

Gebruik houten of siliconen spatels

Metalen keukengerei kan krassen veroorzaken. Een kras is niet meteen gevaarlijk, maar wel blijvend zichtbaar.

 

Voorkom droogkoken

Laat de pan nooit te lang op het vuur staan zonder inhoud. Dit verhoogt de kans op beschadiging.

 

Gebruik altijd een beetje vet

Emaille is geen anti-aanbaklaag. Een dun laagje olie of boter voorkomt aankoeken.

 

Onderhoud en schoonmaaktips

  • Laat de pan eerst goed afkoelen voordat je hem afspoelt. Zet een hete pan niet onder koud water, dat kan barstjes veroorzaken in de emaillelaag.

  • Was de pan met de hand af, bij voorkeur met een zachte spons en een mild afwasmiddel.

  • Vermijd agressieve schuursponsjes en staalwol – die kunnen de emaillelaag beschadigen.

  • Heb je hardnekkige aangekoekte resten? Laat de pan weken in warm water met een beetje afwasmiddel of baking soda en maak hem daarna voorzichtig schoon.

 

Veelvoorkomende problemen en oplossingen

Een veelvoorkomend probleem is aankoeken doordat er te weinig vet is gebruikt of de pan te heet stond. Gebruik altijd wat olie of boter, en kook op matig vuur.

 

Barstjes of verkleuring ontstaan vaak door temperatuurschokken – bijvoorbeeld als je een hete pan onder de koude kraan houdt. Laat de pan liever eerst afkoelen.

 

Een doffe of verkleurde binnenkant wijst vaak op te heet gebruik of schurende schoonmaakmiddelen. De pan werkt dan nog prima, maar het oogt wat minder fris.

 

Veelgestelde vragen over emaille pannen

 

Heeft Le Creuset een emaillelaag?

Ja, alle gietijzeren pannen van Le Creuset zijn voorzien van een hoogwaardige emaillelaag die beschermt tegen roest en makkelijk te reinigen is.

 

Hoe gezond zijn emaille pannen?

Emaille is volledig veilig. Het bevat geen PFAS, teflon of andere schadelijke stoffen en geeft niets af aan je eten – ook niet bij hoge temperaturen.

 

Zijn alle Le Creuset pannen geëmailleerd?

De gietijzeren pannen wel. Andere Le Creuset-producten, zoals RVS- of anti-aanbakpannen, hebben een andere afwerking zonder emaille.

 

Is het veilig om Le Creuset te gebruiken met gekrast emaille?

Ja, in de meeste gevallen wel. Zolang er geen metaal blootligt, kun je de pan veilig blijven gebruiken. Vermijd wel verdere beschadiging en gebruik liever geen metalen spatels meer.

 

Kan emaille beschadigen in de vaatwasser?

Officieel kan het, maar met de hand afwassen is beter. De vaatwasser kan op lange termijn doffe plekken of haarscheurtjes veroorzaken door temperatuurschommelingen en agressief schoonmaakmiddel.

 

Wat moet je doen bij ingebrand vuil of verkleuring?

Laat de pan weken in warm water met een beetje baking soda of afwasmiddel. Hardnekkig vuil kun je voorzichtig losmaken met een zachte borstel of houten lepel.

 

Hoe voorkom je dat de pan aanbakt?

Gebruik altijd een beetje olie of boter en warm de pan rustig op. Zet het vuur niet te hoog en roer op tijd, vooral bij gerechten met suiker of zuivel.

 

Conclusie

Een pan met emaillelaag – zoals die van Le Creuset – is een betrouwbare en veelzijdige keuze voor in de keuken. Dankzij het gladde, voedselveilige oppervlak is emaille ideaal voor stoofpotten, sauzen en zelfs bakken. Met een beetje zorg blijft je pan jarenlang in topconditie. Gebruik geen metalen spatels, vermijd temperatuurshocks, en was met de hand af. Zelfs bij lichte krasjes kun je de pan veilig blijven gebruiken. Kortom: met goed gebruik en onderhoud haal je alles uit je geëmailleerde pan.

 

Meer lezen?

Deel dit artikel
Ontdek de geheimen van topkoks: